Antioxidanter

Antioxidanter är föreningar i livsmedel som neutraliserar kemikalier som kallas fria radikaler (instabila molekyler), som framställts genom oxidation i människokroppen. Dessa kemikalier kopplas till sjukdomar såsom hjärt och leversjukdomar och cancer. Växter såsom frukt, grönsaker, nötter och fullkorn är rika källor till antioxidanter. Processen för oxidation i kroppen skadar cellmembranen och andra strukturer, inklusive cellulära proteiner, lipider och DNA. När syret metaboliseras, skapar det instabila molekyler som kallas ”fria radikaler”, som stjäl elektroner från andra molekyler, orsakar skador på DNA och andra celler.

Kroppen kan klara av vissa fria radikaler och behöver dem för att fungera effektivt. Dock kan den skada som orsakats av en överbelastning av fria radikaler med tiden bli oåterkallelig och leda till vissa sjukdomar. Oxidation kan påskyndas av stress, rökning, alkohol, solljus, föroreningar och andra faktorer. Antioxidanter finns i vissa livsmedel och kan förhindra vissa av de skador orsakade av fria radikaler genom att neutralisera dem. Dessa innefattar bl a vitamin A, C och E, och mineralerna koppar, zink och selen.

Effekten av fria radikaler

Vissa tillstånd orsakade av fria radikaler innefattar:
försämring av ögats lins, vilket bidrar till blindhet, ledinflammation och skador på nervcellerna i hjärnan, påskyndning av åldrandet, ökad risk för kranskärlssjukdom, vissa cancerformer osv.
Sjukdomsbekämpande antioxidanter

En kost rik på antioxidanter kan minska risken för många sjukdomar, däribland hjärtsjukdomar och vissa cancerformer. Antioxidanter tar bort fria radikaler från kroppens celler, och förhindra eller minska den skada som orsakas av oxidation.

Källor till antioxidanter

Vegetabilier är rika källor till antioxidanter. De är vanligast i frukt och grönsaker, samt andra livsmedel inklusive nötter, fullkorn och vissa kött, fågel och fisk.

Better Health i Australien säger att det finns allt fler bevis för att antioxidanter är mer effektiva när de erhållits från hela livsmedel, snarare än isolerade från ett livsmedel och presenteras i tablettform – och vissa kosttillskott kan faktiskt öka risken för cancer.En väl balanserad kost, vilket inkluderar konsumerar antioxidanter från hela livsmedel, är bäst.

Din kost bör innehålla fem portioner av frukt och grönsaker. En portion är en medelstor bit frukt eller en halv kopp kokta grönsaker. Man tror att antioxidanter från grönsaker, baljväxter och frukt måste konsumeras regelbundet från en tidig ålder för att vara effektiva.

Saker att komma ihåg

Processen för oxidation i kroppen producerar instabila kemikalier som kallas fria radikaler, som skadar cellmembran och andra strukturer
Fria radikaler har kopplats till en rad sjukdomar, däribland hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.
Antioxidanter är föreningar i livsmedel som rensar ut och neutraliserar fria radikaler.
Uppgifter tyder på att antioxidanter kosttillskott inte fungerar så bra som de naturligt förekommande antioxidanter i livsmedel som frukt och grönsaker.