Hälsoeffekter

Uttrycket Superfood har blivit vanligt på senare tid och avser livsmedel som har många positiva hälsoefftekter. Blåbär är enligt experterna en av den allra kraftfullaste supermat du kan äta.
Blåbär är en bra källa till vitamin K. De innehåller även vitamin C, fiber, mangan och andra antioxidanter (särskilt antocyaniner)
Eftersom att blåbär innehåller höga halter av antioxidanter säger vissa dietister att om du gör bara en ändring i kosten så bör det vara att lägga till blåbär.
Experter hävdar att blåbär kan skydda mot hjärtsjukdomar och vissa cancerformer, samt förbättra ens minne.
En studie från 2012 av 93.000 kvinnor fann att deltagare som åt tre eller fler portioner blåbär och jordgubbar i veckan hade en 32% lägre risk för hjärtinfarkt jämfört med dem som åt bär en gång i månaden eller mindre. Däremot kunde studien inte bevisa att dessa frukter definitivt orsakade den lägre risken.
Cancer
Det finns än så länge väldigt lite bevis för att blåbär kan skydda mot cancer. I laboratoriestudier på celler och djur har blåbärsextrakt (t.ex. antocyaniner) visats minska fria radikaler som kan orsaka cancer. Det är dock inte klart hur väl människan absorberar dessa föreningar från att äta blåbär och om de har en skyddande effekt eller inte.
Förbättrat minne
Ett antal mindre studier har funnit ett samband mellan blåbärsförbrukning och förbättrad inlärningsförmåga och minne. Det finns för närvarande inga belägg för ett samband mellan att äta blåbär och förbättrat minne även om många starka indicier tyder på det.
Effektivt mot urinvägsimfektion
Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som växer i urinvägarna, vilket orsakar en infektion. UVI är 10 gånger vanligare bland kvinnor än män, och mer än 50 procent av kvinnorna kommer att ha minst en UTI under sin livstid, enligt University of Maryland Medical Center.
Du har säkert hört att tranbär kan hjälpa till att bekämpa UVI – att många läkare rekommenderar en att antingen äta själva tranbäret eller dricka tranbärsjuice. Det beror på att tranbär innehåller ämnen som hindrar bakterier från att fastna i urinblåsan väggar. På samma sätt kan blåbär hjälpa till att avvärja UVI. Precis som tranbär, innehåller blåbär ämnen som hämmar bakterietillväxt. Därför kam det hjälpa att äta antioxidantrika livsmedel som blåbär för att minska symtomen.

Diestisten Alison Hornby säger: ”Blåbär är ett fantastiskt val som en av dina fem portioner frukt och grönsaker per dag. De är kalorisnåla och rika på näringsämnen, inklusive fenolföreningar och innehåller betydligt mer antioxidanter än vitamin C och E. Ät dem till frukost, i smoohies eller använd dem i desserter. ”