Lingon

Lingon är en vintergrön buske som trivs i norra Europa och Nordamerika. Den trivs i kyligare temperaturer och kan överleva i många miusgrader.
De blanka, mörkgröna bladen är 1 till 2 cm långa. Denna buske är stilig nog för prydnadsändamål och används ofta som dekoration.
Den vilda nordamerikanska arten av lingon är en lågväxande växt som blommar endast under våren medan Europeiska och asiatiska lingon är en något högre buske med större blad och blommor. Den blommar två gånger per säsong. Det är den typen som är mer vanligt förekommande på plantskolor. Dan Hartmann, på Hartmanns Plantation i Grand Rapids, Michigan, säger att denna potential för en dubbel gröda är en del av det som gör dessa växter populära.
Lingon blommar i maj och bären mognar från midsommar och framåt beroende på temperatur.
Lingon är något mindre än tranbär men annars ser de liknande ut och tillagas på samma sätt. Smaken är dock lite olik. Plcka lingonen när de är djupröda och kyl eller frys dem omedelbart.
Lingon äts med fördel som sylt till kött, pannkakor och gröt. De används i alla recept som kräver tranbär. Lingon är mycket rik på C-vitamin – skandinaver och infödda stammar i norra Kanada använder lingon som en förkylningsmedicin. För en enkel lingonsylt ta 3 delar lingon 1.25 del socker och 0.5 del vatten. koka, skumma och kyl.

Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att det kan vara så att lingon är ett bra födoämne om man vill gå ner i vikt. Försök på möss har visat att de möss som åt lingon inte blev lika tjocka som de möss som inte hade lingon som en del av sitt födointag. Man fann också att lingon sänkte blodsocker och kolesterolvärden.

Den bästa lingonsylten framställs endast med bär, socker och, eventuellt, en liten mängd vatten. Billigare sorter späds med äpplen och / eller pektin. Den allra finaste lingonsylten görs genom rårörning genom att bara blanda bär och socker, utan kokning. Innan det fanns raffinerat i Sverige, gjordes lingonsylt med lingon som enda ingrediens. På grund av bensoesyran, som finns i höga mängder i lingon,håller bären bra utan något socker eller andra konserveringsmedel.

Ikea har gjort lingon populärt i hela världen genom att servera lingonsylt till köttbullarna i sina restauranger.