Odon

Förutom våra vanligaste bär, blåbär och lingon, finns andra mindre kända bär i de svenska skogarna. Ofta har dessa bär fått ett oförtjänt dåligt rykte och kan användas till många olika recept och även till andra saker som t ex vid växtfärgning.
Dessutom kan odon, kråkbär och slånbär vara utmärkt utfyllnad i recept som kräver blåbärOdon är nära besläktade med blåbär och växer ofta på samma platser som blåbär. Odon är dock ovala i formen och har ljust innanmäte och bladen är mörkare. Odon går under många olika lokala namn t ex böljon och odabär.Jämfört med blåbärens milda söta smak är odon smaklösa och beskrivs ofta ha en vattning smak. Nyutslagna blad är dock sötare i smaken och används med fördel till te. Odons oansenliga smak gör att de, trots att de är tjänliga som föda, sällan plockas annat än av misstag när man råkar få med odon i blåbärshinken. De kan dock användas på samma sätt som blåbär, till sylt och saft samt andra recept där blåbär normalt används.Odon innehåller dessutom ca 10 ggr mer C-vitamin än blåbär samt antioxidanter, zink och järn.

Kråkbär

Kråkbär är svarta bär, mindre och hårdare än blåbär och växer på ett barrliknande ris. Smaken är något sträv men bären blir godare om de kokas alternativt utsätts för frost och kyla. Kråkbär kan användas i bakning och matlagning och ger en syrlig smak och fin färg. Örtte görs på bladen.
Traditionellt har kråkbär haft många användningsområden inom folkmedicin, bland annat som urindrivande medel, vid sår i munnen, för gurgling och växten är dessutom en bra törstsläckare.
Kråkbär är hållbarare än odon och blåbär och kan hittas och ätas hela vintern om det ör snöfritt.
Kråkbär innehåller en hel del antioxidanter och ju tidigare bäret utsätts för frost desto nyttigare blir det.
I andra länder, t ex vårt grannland Finland är kråkbär betydligt populärare än här i Sverige. Där finns allt från saft till marmelad och sylt gjort på kråkbär att köpa.

Slånbär

Slån blommar i maj och buskarna blir ca 1 till hela 4 meter höga. Blommorna är vita och grenarna har tornar vilket gör det lite besvärligt att plocka bären när de har mognat. Slånbär är särskilt vanligt längs kusten i Bohuslän och Uppland. Slånbär benämns av många som ett superbär då det innehåller 40 ggr så mycket antioxidanter som vindruvor. Det innehåller dessutom massor av mineraler och vitaminer. Garvsyran i bäret gör dock att det smakar lite bittert. Detta kan avhjälpas genom att lägga bären i frysen ett par dagar alternativt att vänta med att plocka dem tills de frusit. För precis som med kråkbär blir smaken och näringsvärdet bättre efter att bäret utsatts för frost.
Slånbär används ofta till att göra saft och den finns att köpa på hälsokostaffärer men är även enkel att göra själv på endast tre ingredienser; vatten, socker och bär.